Dit omvat de terecht waarneembare verontwaardiging over het misbruik van geestelijken en de doofpot-affaires, gedurende vele jaren, maar ook het wijdverbreide ongenoegen onder de Katholieke gelovigen over hervormingen en hervormingsprocessen, die sinds eind jaren zeventig in theorie al rond waren, maar nooit geëffectueerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de deelname van vrouwen aan alle geestelijke ambten.
Sternberg benadrukt dat het verwoestende gevolgen heeft als men geen belangrijke debatten meer aangaat, maar probeert ze terzijde te schuiven of op de lange baan. Dat betreft ook de seksuele moraal en de kwestie van het celibaat. Dit alles heeft geleid tot veel ontevredenheid onder het kerkvolk.
Synodale weg
Sternberg keert zich tegen de indruk dat er twee ongeveer gelijke blokken conservatieven en reformisten zijn. De behoudende groep van degenen die de Synodale weg niet leuk vinden, is erg klein. De overgrote meerderheid van de Synodale weg wil hervormingen, zegt de ZdK-president. Met het oog op het lopende hervormingsproces van de Synodale weg in Duitsland, legt Sternberg uit: Wij willen het niet alleen doen op nationaal niveau, wij willen deel uitmaken van een mondiale instelling, wij willen geen nationale kerk. Dit is ook terug te zien in het feit dat waarnemers uit buurlanden worden uitgenodigd en de discussies internationaal worden waargenomen. Overal, ook in de VS, wordt naar ons gekeken, soms met argwaan, aldus Sternberg.
Advertentie: Het nieuwe boek over Kardinaal Willebrands, klik op de foto voor meer info