-Limburg an der Lahn (D) – Het bisdom Limburg kent vele varianten. Zo is er een diocese met deze naam in België, maar ook in Nederland (maar dat noemen we gemakshalve bisdom Roermond) en er is een bisdom Limburg in Duitsland. De laatste schrijft dezer dagen geschiedenis, want de theologe Hildegard Wustmans wordt de eerste ‘bisschoppelijk afgevaardigde’ in het bisdom Limburg, een nieuw gecreëerde functie die zij op 1 februari zal bekleden en dat doet zij als tweede vrouw in Duitsland. De Duitse kerk kiest duidelijk haar eigen synodale pad!
Bij onenigheid tussen beiden beslist de bisschop.
Zij zal deze functie vervullen in “co-leiderschap met vicaris-generaal Wolfgang Pax”, aldus het bisdom in een persverklaring. Beiden zullen de verantwoordelijkheden delen en werken als een “gelijkwaardig leiderschapsteam dat leiding geeft aan het bisdom”, dat 1.500 medewerkers telt.
Wustmans en Pax zullen verantwoordelijk zijn voor het leiden van de centrale administratieve structuur van het bisdom, bekend als het Ordinariaat. Dit orgaan is verantwoordelijk voor de coördinatie van en het toezicht op de verschillende gebieden en regionale directoraten die deel uitmaken van het bisdom. Daarnaast zullen zij het bisdom vertegenwoordigen bij externe instellingen. Beslissingen zullen bij consensus worden genomen; Bij onenigheid zal de bisschop, Georg Bätzing, het laatste woord hebben. Bätzing, die tevens voorzitter is van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), benadrukte dat deze benoeming “een perfecte keuze” is.
“Een perfecte keuze” voor het bisdom
“Hildegard Wustmans en Wolfgang Pax zullen het bisdom de toekomst in leiden als een ervaren en teamgericht leiderschapsteam”, aldus Bätzing. De bisschop benadrukte dat beiden in het verleden al hebben aangetoond dat zij kunnen samenwerken. Momenteel leidt Wustmans de afdeling Pastoraal en Onderwijs van het bisdom Limburg. Volgens Bätzing combineert het nieuwe managementteam “rijke professionele ervaring met enthousiasme om samen te werken” en heeft het “het vertrouwen van velen in het bisdom.”
Dit leiderschapsmodel is niet nieuw in Duitsland. In het bisdom Mainz werd, onder leiding van bisschop Peter Kohlgraf, bijna drie jaar geleden een soortgelijke structuur ingevoerd. In april 2022 nam theoloog Stephanie Rieth de nieuw gecreëerde functie van “Afgevaardigde van de vicaris-generaal” op zich. Sindsdien zijn de verantwoordelijkheden van de vicaris-generaal in Mainz verdeeld over twee personen, een systeem dat tot doel heeft het management en de medeverantwoordelijkheid te versterken.
Het bisdom Limburg staat volgens zijn functionarissen nu voor “een nieuw hoofdstuk”. Wustmans, geboren in 1963 in Kevelaer, beschouwt haar benoeming als “een belangrijk symbool van de grotere participatie van vrouwen in kerkelijke leiderschapsrollen.” “Toen bisschop Georg mij deze functie voorstelde, vroeg ik om tijd om na te denken, omdat ik mij bewust was van de hoge verwachtingen die deze nieuwe rol met zich meebrengt”, legt Wustmans uit. Zij voegt er echter aan toe dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat in haar wordt gesteld.
Pax, die sinds april 2023 vicaris-generaal is, verklaarde op zijn beurt dat hij uitkijkt naar deze “gezamenlijke leiderschapstaak” met Wustmans. Naast haar nieuwe functie zal Wustmans doorgaan als bisschoppelijk afgevaardigde voor het synodale gebied en buitengewoon hoogleraar aan de Goethe Universiteit in Frankfurt.