VS-bisschoppen verliezen met Biden meer dan een president

Leestijd: 3 minuten

“De president voelt zich betrokken bij de katholieke sociale leer. ‘Hij weet dat alleen naar de kerk gaan en bidden niet genoeg is.”

Donderdag 22 augustus 2024 ~ 13:13 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KNA/WP ~ Beeld: Barbara Bus

-Washington- Als Joe Biden in januari 2025 het Witte Huis verlaat, zal hij de tweede Rooms-katholieke Amerikaanse president in de geschiedenis zijn. Dat zullen ook de VS-bisschoppen merken, die dan een andere president met een andere religie aantreffen.

De bisschoppen hadden een gespannen relatie met Biden, maar vonden in ieder geval altijd een luisterend oor voor hun zorgen bij de katholieke president in het Oval Office. De president, die altijd een rozenkrans op zak heeft en wekelijks de H. Mis bijwoont, staat in tegenstelling tot zijn mogelijke opvolgers anders in het leven.

Trump verspreidt gesigneerde bijbels

De spiritualiteit van Kamala Harris is onderhevig aan verschillende invloeden. Zij groeide op als dochter van een hindoe-moeder en een joodse vader, werd gevormd in een zwarte pinksterkerk in Oakland en is nu lid van de Third baptist church in San Francisco. In tegenstelling tot Biden heeft de nieuwe Democratische presidentskandidaat geen bedenkingen wanneer het gaat om een liberale oplossing voor de abortuskwestie.

De Republikeinse rivaal Donald Trump verkoopt momenteel gesigneerde bijbels, maar is uitsluitend religieus wanneer het hem uitkomt. Het feit dat hij tijdens zijn ambtsperiode een aantal conservatieve rechters in het Hooggerechtshof benoemde, leverde hem echter veel lof op in christelijk-rechtse kringen. Ook de katholieke bisschoppen waardeerden dit.

Het Hooggerechtshof speelt een cruciale rol in veel sociaal controversiële kwesties zoals abortus, godsdienstvrijheid en de bescherming van (seksuele) minderheden. Dat Trump radicaal wil optreden tegen illegale migratie en het klimaatbeleid wil afremmen, strookt niet met de lijn van de Rooms-katholieke kerk.

Biden benaderbaar

De religieuze Carol Keehan, die lange tijd aan het hoofd stond van de invloedrijke Catholic Health Association, vertelde onlangs dat Biden altijd benaderbaar was. “Ik heb altijd geweten dat ik persoonlijk met hem over problemen kon praten.” “De president voelt zich betrokken bij de katholieke sociale leer. ‘Hij weet dat alleen naar de kerk gaan en bidden niet genoeg is.’

Het feit dat veel bisschoppen harder zijn tegen Biden dan tegen zijn moreel flexibele voorganger Trump weerspiegelt de polarisatie binnen de Amerikaanse kerk zelf. De conservatieve meerderheid van de bisschoppen heeft zich de afgelopen jaren steeds dieper in de polarisatie laten meeslepen. Daarbij stelden zij prioriteiten die niet altijd overeenkwamen met die van Paus Franciscus.

Vooral Bidens ambivalente houding ten aanzien van abortus leverde hem harde kritiek op. Veel critici wilden of konden niet begrijpen dat hij onderscheid maakte tussen zijn persoonlijke houding als katholiek en zijn rol als president van een seculiere staat.

Geschillen met de bisschoppen escaleerden

Het conflict met de conservatieve bisschoppen escaleerde. De aartsbisschop van San Francisco, Salvatore J. Cordileone, ging zelfs zo ver dat hij Biden de H. Communie zou weigeren. Paus Franciscus ‘streek de plooien echter weer glad’ toen hij Biden en zijn vrouw in 2021 in het Vaticaan ontving. Biden vertelde verslaggevers achteraf dat Franciscus hem een ​​‘goede katholiek’ noemde en hem aanmoedigde om door te gaan met het te communie gaan.

Deskundigen zien de spanningen tussen Biden en de conservatieve meerderheid van de Amerikaanse bisschoppen als vergelijkbaar wanneer het gaat over de hervormingsgerichte koers van de Paus. Naast de aartsbisschop van Chicago, kardinaal Blase Cupich, benoemde hij een aantal andere kardinalen die zijn visie op de kerk delen: aartsbisschop Wilton Gregory uit Washington, Robert McElroy uit San Diego en Joseph Tobin uit Newark. Deze groeiende groep ‘Franciscus-loyalisten’ zal Biden zeker missen als hij zijn ambt verlaat, omgekeerd zal het niet anders zijn.