VS-bisschoppen vrezen grootschalige deportatie katholieken

Leestijd: 2 minuten

Zaterdag 5 april 2025 – 06:18 uur – Bron: Redactie Kerk/USCCB/1010WINS – Beeld: MB

-Boston- De dreiging van een grootschalige deportatiecampagne in de Verenigde Staten, aangekondigd als één van de prioriteiten van president Donald Trump voor zijn tweede ambtstermijn, heeft miljoenen christenen in staat van alarm gebracht.

Uit een rapport van organisaties als World Relief, de Amerikaanse bisschoppenconferentie en de National Association of evangelicals blijkt dat minstens 8% van de christenen in het land direct getroffen zou kunnen worden door uitzettingsmaatregelen. 61% van de personen die mogelijk worden uitgewezen, zijn rooms- katholiek.

De meeste mensen die risico lopen, zijn christenen: 80% van de immigranten die het risico lopen te worden uitgezet, identificeert zich met dit geloof. Hiervan is 61% katholiek, 13% evangelisch en 7% behoort tot een andere christelijke denominatie. Velen van hen wonen bij familieleden die de Amerikaanse nationaliteit hebben.

Het bisschoppelijk rapport, getiteld One Part of the Body , waarschuwt voor de spirituele, sociale en familiale gevolgen die deze deportaties met zich mee zullen brengen. De gevallen die in het document aan bod komen – zoals die van Venezolanen, Haïtianen, Salvadoranen en Oekraïners – weerspiegelen trajecten die gekenmerkt worden door vervolging, geweld en de hoop op een beter leven. Velen van hen kwamen naar de VS via programma’s als Temporary Protected Status (TPS), Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) of humanitaire vergunningen. Deze maatregelen zijn echter tijdelijk en kunnen zonder tussenkomst van de wetgever worden ingetrokken.

Het rapport stelt dat de gevolgen niet beperkt zullen blijven tot gezinnen. In parochies en kerkgemeenschappen, waarvan er veel een hoog percentage gelovigen hebben die in het buitenland geboren zijn, kan een deportatiegolf ertoe leiden dat hele parochies of gemeenten worden gesloten vanwege een gebrek aan leden.

Geëngageerde reflectie

De auteurs van het rapport, waarin vertegenwoordigers van verschillende christelijke tradities vertegenwoordigd zijn, willen geen specifiek beleid promoten of angst aanwakkeren, maar willen christenen juist uitnodigen tot een geëngageerde reflectie. Zij vragen wetgevers om rekening te houden met de menselijke gevolgen van hun beslissingen en wijzen erop dat veel van de getroffenen “niet op zoek zijn naar privileges, maar simpelweg naar de kans om in vrede te leven en hun gemeenschap te dienen.”

Het onderzoek eindigt met een oproep tot christelijke solidariteit: “Je naaste liefhebben”, zo merkt het rapport op, “vereist meer dan sympathie. Het betekent actief zorgen voor de specifieke behoeften van onze broeders en zusters.