De Katholieke Bisschop van Richmond, Barry Knestout, had zijn toestemming gegeven en zag het als een ‘daad van gastvrijheid’ in de zin van de oecumenische beweging.
In een online petitie die het hele land in beroering bracht, verzetten tienduizenden Katholieken zich echter tegen de geplande ceremonie. De wijding van een vrouw tot bisschop is “buitengewoon verontrustend” en is niet verenigbaar met de principes van de Katholieke doctrine, luidt het argument. Daarom zou voor een dergelijk evenement geen Heilige ruimte beschikbaar moeten zijn. De Anglicaanse kerk kondigde vervolgens aan dat zij vanwege de controverse een andere plaats voor de wijding gaat zoeken.
In een verklaring uitte Bisschop Knestout zijn ‘grote ontzetting’ over de beslissing. Met zijn toestemming om een bisschop in een Katholieke Kerk te wijden, wilde hij handelen in de geest van het Tweede Vaticaanse Concilie , dat Christenen aanmoedigde om een oecumenische dialoog en samenwerking aan te gaan. De Pausen Johannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus zijn zeer toegewijd aan de oecumene . Hij zal de dialoog met de Anglicaanse gemeenschap blijven aangaan en voor de bisschop bidden, zei Knestout.
De US Episcopal Church behoort tot de Anglicaanse gemeenschap. De Anglicaanse kerk ontstond in Engeland ten tijde van de Reformatie. Wat geloof betreft, bleven de Anglicanen aanvankelijk dicht bij de Katholieke leer; later overheersten protestantse invloeden. Volgens verschillende bronnen heeft de Anglicaanse kerk wereldwijd 77 tot 85 miljoen leden. Buiten Engeland zijn er Anglicanen in de Verenigde Staten, Australië en in verschillende Afrikaanse landen.