-Brussel- De gemiddelde Europeaan koopt vandaag 19 kilo aan kleding, schoenen en ander textiel per jaar. Influencers, goedkope fast fashion en online winkelen doen ons meer kledij dan ooit kopen.
In 2022 kochten we gemiddeld 19 kilogram textiel: 8 kilo kleding, 4 kilo schoenen en 7 kilo huishoudtextiel, blijkt uit het cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA). Dat is opnieuw een flinke stijging tegenover 2019, toen we gemiddeld nog 17 kilogram kochten.
De opmars van online winkelen heeft daar veel mee te maken, naast de impact van influencers en de goedkope productiekosten voor synthetisch textiel. Daardoor kunnen winkels snel nieuwe collecties aanbieden tegen lage prijzen – de beruchte fast fashion.
Afval en export
De inzameling neemt wel toe, maar blijft over het algemeen laag: zo’n 85 procent van het textielafval van gezinnen wordt niet gescheiden en komt op stortplaatsen of in verbrandingsovens terecht. Dit jaar wordt wel nieuwe EU-wetgeving van kracht, die de recyclage aanzienlijk moet opkrikken.
De EU voert ook steeds meer gebruikt textiel uit. Sinds 2000 is de export bijna verdrievoudigd, van iets meer dan 550.000 ton in 2000 tot 1,4 miljoen ton nu. Hoewel bedoeld voor hergebruik of recycling, komt het textiel vaak ook op storten terecht of wordt het verbrand, voornamelijk in Afrikaanse en Aziatische landen.
Systemische verschuiving
En onze verslaving aan fast fashion eist nog op andere manieren een zware tol van het milieu: onder meer via luchtvervuiling, gebruik van chemicaliën en het vrijkomen van microplastics.
Om daar wat aan te doen, is een “systemische verschuiving” nodig, zegt het EEA. We moeten af van de fast fashion en kiezen voor kleding van hogere kwaliteit en langere gebruiksduur, met stoffen die recycleerbaar zijn.