-Hollywood- Het is iets meer dan een jaar geleden dat we de laatste update kregen over het vervolg op ‘The Passion of the Christ’ (2004). Regisseur Mel Gibson zou in 2024 beginnen met de opnames, de vraag is nu…komt er nog wat van ?
Het is er echter nog niet van gekomen. Gibson laat nu in een nieuw interview weten dat de productie waarschijnlijk volgend jaar van start gaat. Hij onthult ook de officiële titel van de nieuwe film: The Resurrection of the Christ.
Verhaal
“Ik heb nog nooit zoiets gelezen,” zegt Gibson over het script. Dat schreef hij zelf samen met zijn broer en Randall Wallace (Braveheart). Het verhaal gaat natuurlijk over de wederopstanding van Jezus na zijn dood aan het kruis. Maar er is nog meer. Gibson onthult namelijk dat we in de film zullen afdalen in de hel, en hint naar een tijdlijn die begint met “de val van de engelen” en eindigt met “de dood van de laatste apostel.”
Het was al langer bekend dat Jezus-acteur Jim Caviezel ook weer een rol zal spelen. Volgens Gibson maakt de nieuwe film gebruik van de-aging-technologie om de acteur meer te doen lijken op zijn jongere zelf. Leuk allemaal die toezeggingen, maar de geruchten dat het maar niet lukt de financiering rond te krijgen worden steeds luider. Zo zouden tal van filmfinanciers moeite hebben met rechtsradicale uitlatingen van Gibson.
Gibson: Heimwee-katholiek en anti-Paus
Mel Gibson heeft kritiek geuit op Paus Franciscus omdat hij zou verkondigen dat alle religies uitkomen bij dezelfde God.
De Australische regisseur, noemde het zogenaamde “Pachamama-schandaal” als voorbeeld van het vermeende religieuze pluralisme van de Paus. In een podcastinterview met de Amerikaanse talkshowhost Joe Rogan legde Gibson zijn scepsis uit over de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie uit de jaren zestig door te zeggen: “Wij hebben een Paus die een Zuid-Amerikaans idool in de kerk heeft gebracht om te aanbidden,” wat volgens hem “afvalligheid” inhoudt.
Gibson, die werd opgevoed als een traditionalistische katholiek, zei dat de katholieke kerk “door Christus werd ingesteld, maar dat dit niet betekent dat ze geen gebreken heeft”. “Er is een stroming die zegt dat het niet meer is wat het pretendeert te zijn, het is verwijderd van wat het zou moeten zijn.”
De Pachamama, een heidense vruchtbaarheidsgod in de vorm van een naakte, zwangere vrouw, werd tijdens de Amazone-synode van oktober 2019 naar de kerk van Santa Maria in Traspontina gebracht om te worden gebruikt bij evenementen, rituelen en om uitingen van Indiaanse spiritualiteit te eren.
Het beeld werd echter in de rivier de Tiber gegooid door Alexander Tschugguel, een Oostenrijker. Hij beschouwde de aanwezigheid van het beeld in een katholieke kerk als een schending van het eerste van de Tien Geboden.
De Paus herhaalde zijn uitspraak dat alle religies door God geïnspireerd zijn. Onlangs nog in een boodschap aan een interreligieuze bijeenkomst in Parijs voor vrede.
Hij vertelde de Sant’Egidio-gemeenschap dat mensen “zich moeten laten leiden door de goddelijke inspiratie die in elk geloof aanwezig is, om zich te verenigen in het ‘brengen van vrede’ onder alle volkeren”.
Een dergelijk religieus pluralisme is controversieel onder een kleine slinkende groep katholieken. Zij vinden dat het de katholieke leer over Christus als de enige Redder van de wereld in twijfel trekt en bovendien de missionaire inspanningen om mensen tot het geloof te brengen, ondermijnt.
Hoewel Paus Franciscus Paus Johannes Paulus II aanhaalt om zijn standpunt te rechtvaardigen, neemt hij met zijn omarming van religieus pluralisme afstand van zijn voorganger en van de leer van Paus Benedictus XVI.