Week van gebed voor eenheid

Leestijd: 3 minuten

Donderdag 16 januari 2025 – 06:25 uur – Bron: Redactie KerkBinnenland/RvK – Beeld: DRSA

-Utrecht- De Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen 2024 moe­digt kerken aan om goed te doen en recht te zoeken. Bij­zon­dere aan­dacht is er voor de ver­deeld­heid die veroor­zaakt wordt door het onrecht van onge­lijk­heid en racisme. Dat maakten MissieNeder­land, de Raad van Kerken in Neder­land en Samen Kerk in Neder­land (SKIN) bekend. De jaar­lijkse gebeds­week vindt plaats van 19 tot en met 26 januari 2025.

Oecu­me­nische relaties bevor­de­ren is een van de hoofdtaken die Paus Fran­cis­cus gaf. De Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen biedt daar extra kansen voor. Die staat in 2025 in het teken van de eerste oecu­me­nische ge­loofs­be­lij­de­nis met het thema: Ja, ik geloof. Dit gebeurt aan de hand van het verhaal voor­af­gaande aan de opstan­ding van Lazarus.

Nicea

Het ma­te­ri­aal voor deze Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen in 2025 is voor­be­reid door de broe­ders en zusters van de klooster­ge­meen­schap van Bose in Noord-Italië. Dit jaar is het 1700 jaar gele­den dat het eerste chris­te­lijke oecu­me­nische concilie in 325 na Chr. in Nicea werd gehou­den. In Neder­land zorgen MissieNeder­land, de Raad van Kerken in Neder­land en Samen Kerk in Neder­land (SKIN) voor de vertaling en uitgave van het ma­te­ri­aal.

Coen Wessel, alge­meen se­cre­ta­ris van de Raad van Kerken: ‘De her­den­king van het eerste chris­te­lijke oecu­me­nische concilie biedt een unieke gelegen­heid om het gemeen­schap­pe­lijke geloof te vieren, zoals uitgedrukt in de Ge­loofs­be­lij­de­nis die tij­dens dit concilie werd ge­for­mu­leerd. Wij hopen dat het thema en het aan­ge­bo­den ma­te­ri­aal ook in Neder­land zal lei­den tot vrucht­ba­re samen­wer­king tussen kerken en geloofs­ge­meen­schappen.’

Voor­bede

In deze gebeds­week voor chris­te­lijke een­heid bid­den we dat we als broe­ders en zusters in Christus steeds meer inzien dat ons geloof in Jezus – Hij die is het Leven en de Ver­rij­ze­nis – ons daad­wer­ke­lijk verbindt en dat we vol moed en met creativi­teit steeds weer wegen zoeken naar zicht­ba­re een­heid.

 

Ja, ik geloof

Ramona van den Hoed, project­lei­der bij MissieNeder­land: ‘De werk­groep uit Noord-Italië koos het thema ‘Ja, ik geloof’ naar aan­lei­ding van een dialoog tussen Jezus en Martha. Zij ont­moe­ten elkaar voordat Jezus Lazarus op laat staan uit de dood. Jezus daagt Martha uit met de vraag: “Geloof je dat wie in Mij gelooft nooit zal sterven?” Martha ant­woordt met: “Ja, ik geloof dat U de Messias bent, de Zoon van God die naar de wereld zou komen”. De volle­dige tekst voor de Week van gebed voor een­heid 2025 is terug te vin­den in de Bijbel: Johannes 11: 17-27.

Madelon Grant, coördinator SKIN: ‘De Week van gebed voor een­heid is een gelegen­heid om als chris­te­nen opnieuw de Bijbelse fun­da­men­ten en ker­ke­lijke erva­ringen te verkennen die 1700 jaar gele­den tot deze ge­loofs­be­lij­de­nis hebben geleid. Een manier die past bij de heden­daag­se culturen, die vandaag nog diverser zijn dan toen. Ook dit jaar kijken we er weer naar uit om met vele culturen en ker­ke­lijke tradities samen te bid­den.’

Ma­te­ri­aal

Om werk­groepen te helpen bij de voor­be­rei­dingen zijn er ver­schil­lende ma­te­ri­alen be­schik­baar. Zo is er een orde van dienst en een boekje met re­flec­ties voor de acht dagen van gebed en be­zin­ning. Ook wor­den er ma­te­ri­alen ont­wik­keld voor kin­de­ren en tieners om in de kerk, op scholen of thuis te gebruiken.

Over de Week van gebed voor een­heid

De gebeds­week voor een­heid kent een lange gebeds­tra­di­tie die ruim 175 jaar gele­den al begon. We­reld­wijd bid­den miljoenen chris­te­nen om een­heid. Tege­lijk tonen ze hun verant­woor­de­lijk­heid voor anderen door de problemen van de samen­le­ving in de voor­beden een plek te geven. Naar schat­ting doen in Neder­land 200.000 mensen mee met het ini­tia­tief.

Meer in­for­ma­tie

Week van gebed voor eenheid