- Microplastics in alle stalen van testikels van honden en mensen
- Link tussen PVC-concentratie en aantal zaadcellen
- Mogelijke link met dalende mannelijke vruchtbaarheid
-Brussel- Amerikaanse wetenschappers hebben ‘significante’ hoeveelheden microplastics ontdekt in elk van de onderzochte testikels, bij zowel mensen als honden. Het plastic is mogelijk een verklaring voor de dalende vruchtbaarheid bij mannen.
Wetenschappers in de VS onderzochten 23 testikels van mensen en 47 stalen van honden. Ze vonden in elk van de onderzochte stalen concentraties van in totaal twaalf soorten microplastics.
Bij honden vonden de onderzoekers 122,63 microgram plastic per gram weefsel – in menselijk weefsel bedroeg de gemiddelde concentratie wel 329,44 microgram – bijna drie keer hoger. Het meest voorkomende plastic is polyethyleen (PE), dat wordt gebruikt in plastic zakken en flessen.
“In het begin betwijfelde ik of microplastics het voortplantingssysteem zouden kunnen binnendringen”, zegt Xiaozhong Yu, hoogleraar Geneeskunde aan de University of New Mexico. “Toen ik voor het eerst de resultaten voor honden ontving, was ik verrast. Maar dat was nog veel meer het geval toen ik de resultaten voor mensen zag.”
Zaadcellen
Yu en zijn collega’s vermoeden dat microplastics gelinkt kunnen worden aan het dalende aantal zaadcellen bij mannen. De mannelijke vruchtbaarheid zit al jaren in een neerwaartse spiraal en wordt onder meer toegeschreven aan chemische vervuiling, pesticiden en hormoonverstoorders. Nu komen microplastics daar mogelijk bij.
Voor de menselijke testikels kon het aantal zaadcellen niet bepaald worden, omdat het om ingevroren stalen ging. Maar bij de honden werd een verband vastgesteld tussen de aanwezigheid van PVC en een lager aantal zaadcellen.
“Het soort plastic maakt een verschil”, zegt Yu. “PVC kan bijvoorbeeld veel chemicaliën vrijgeven die de spermatogenese verstoren, en het bevat ook chemicaliën die de hormoonhuishouding in de war sturen.”
Zorgwekkend
De wetenschappers kozen voor honden omdat hun voortplantingsorganen relatief veel gelijkenis vertonen met die van de mens, en omdat de dieren dicht bij de mens leven en dus met dezelfde vervuiling in aanraking komen.
Yu er nog op dat de onderzochte menselijke testikels afkomstig waren van proefpersonen die gemiddeld 35 jaar oud waren. Dat betekent dat hun blootstelling aan plastic al decennia geleden was begonnen, toen er nog heel wat minder plastic in omloop was.
“De impact op de jongere generatie is wellicht nog meer zorgwekkend” zegt hij, nu er meer plastic in het milieu zit dan ooit.