-Druten- Veel Drutense parochianen hebben het helemaal gehad met Pastoor Jos Hermans. Een eigenwijze man ‘die zijn gezond verstand opzij zet’, aldus een deel der parochianen. Hij vindt zichzelf niet interessant. “Ik ben slechts een doorgeefluik, zegt hij in de regionale pers.” Lees verder onder de video (video verwijderd)
Jos Hermans, Pastoor van de parochie H. Franciscus en H. Clara in de gemeente Druten. Eind vorig jaar gaf Hermans een omstreden corona-advies in zijn preek. Inenten is voor gezonde mensen niet nodig, was kort gezegd zijn boodschap. Hij had zijn uitspraak amper gedaan of de eerste parochianen liepen boos uit de H. Mis. In de dagen daarna was hij het gesprek van de dag in de parochie en is dat nog steeds. Een groot deel der parochianen begrijpt niet hoe hij zich zo laat meesleuren door complottheorieën.
Een ander deel is van mening dat je dergelijke -persoonlijke- opvattingen niet vanaf de preekstoel hoort te zeggen. Het parochiebestuur wil niet meewerken aan een karakterschets van Hermans. Wel veroordeelt het de anti-vaccinatiepreek. Ook Bisdomwoordvoerder Freek van Genugten wil niets kwijt over de persoon Jos Hermans.
Wie is Pastoor Jos Hermans?
Hermans werd in 1967 geboren in Dinther en studeerde aan de theologische faculteit in Tilburg en in het St.-Jans Centrum in Den Bosch. Hij werd in 1996 door Bisschop Ter Schure tot Priester gewijd en geïnstalleerd als Pastoor te Schaijk. Later kreeg hij een benoeming in Asten en in 2015 vertrok hij naar Druten.
In Asten lag Hermans al zwaar onder vuur. Er waren spanningen rond de fusie van de parochie Asten met de parochie Someren. Het gaf aanleiding tot personele problemen en aanpassingen. Hermans vestigde helemaal de aandacht op zich, toen hij in 2015 een persoonlijke donatie van 120.000 euro accepteerde uit de erfenis van parochiaan Tonny van Empel. Zij had kort voor haar dood haar testament laten wijzigen door de notaris, tot verbijstering van de nabestaanden die op hun beurt de schenking aanvochten. Overigens zonder succes. Het werd een soap die nog jaren zou duren. In 2020 bleek uit een onderzoek van het RK Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag dat Hermans de erfenis nimmer had mogen aannemen. Het zou in strijd zijn met de Gedragscode Pastoraat. Bisschop De Korte die het dossier kreeg uit de ‘erfenis’ van zijn voorganger, besliste echter dat Hermans de erfenis mag houden.
De coronadiscussie tussen de Pastoor en een deel van de parochie gaat door. Geen der partijen lijkt ‘water bij de wijn’ te willen doen. Het Salomonsoordeel zal waarschijnlijk van Bisschop Gerard de Korte moeten komen, die zal ongetwijfeld al een gesprek met de Pastoor gevoerd hebben, maar over de inhoud daarvan blijft de Bisschop zwijgzaam. De tijd moet de parochiewond helen.