-‘s Gravenhage- Het anonieme account ‘Radio Genoa’ deelt dagelijks haatdragende en racistische tweets. Het bereik is enorm: het afgelopen jaar kregen de video’s van het account bijna 3 miljard views. Uit een analyse van het onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) in samenwerking met VRT en IRPI blijkt dat van alle Kamerleden Wilders met afstand de grootste verspreider is van de tweets.
Radio Genoa verspreidt filmpjes waarin vooral vluchtelingen, moslims en mensen van kleur afgeschilderd worden als agressief en een ‘gevaar’ voor ‘onze cultuur’ en samenleving. Het account heeft 650 duizend volgers, maar weet veel meer mensen te bereiken. De ruim 3.000 tweets die het verstuurde in een jaar tijd kregen samen bijna 3 miljard views. Gemiddeld is dat bijna 1 miljoen per tweet.
“Cultuurverrijkers”
Pointer analyseerde duizenden berichten die Radio Genoa tussen 1 april 2023 en 1 april 2024 op X heeft geplaatst. Daaruit blijkt dat de termen ‘cultuurverrijkers’ of ‘cultuurverrijking’ het meest gebruikt worden in de tweets, ruim 500 keer. De teksten gaan gepaard met een video waarbij vaak een persoon van kleur geweld pleegt tegen witte mensen of zich onaangepast gedraagt. De context is meestal volstrekt onduidelijk. Een voorbeeld is een video waarin twee mannen van kleur een andere man te lijf gaan. Als tekst wordt erbij gezet: “Cultuurverrijking met bijl, messen en glazen flessen in Forlì”.
Naast “cultuurverrijking” komt de term ‘jungle’ 18 keer voor. Begin juni 2023 tweet Radio Genoa: “De jungle is naar Italië gekomen. Vechtpartij tussen Noord-Afrikanen gewapend met bijlen en messen. Wie heeft deze beesten Italië binnengelaten? Wij willen Julius Caesar terug!” Op een video is te zien hoe drie mensen elkaar op straat te lijf gaan.
Geert Wilders
Wanneer Radio Genoa een video op X plaatst, wordt deze vaak gepusht door bekende opiniemakers met een grote schare online volgers. Ook in Nederland. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat Geert Wilders het Kamerlid is dat met afstand het meeste tweets van Radio Genoa deelt. Hij deelde in ieder geval 30 keer een bericht op zijn eigen X-account. Zo retweette hij het account nog begin december, een week nadat Wilders de verkiezingen in Nederland won.
Contextloze video wordt bewijs voor angst
“Dit soort accounts proberen angst in haat om te zetten,” legt Bharath Ganesh, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam uit. “Onderzoekers noemen dit ook wel ‘trading up the chain’. Je begint met een contextloze video. Daar komt een suggestieve tekst bij, iets over culturele verrijking, ‘dit is hoe alle moslims zijn’ of ‘dit is wat immigranten doen en Europa gaat ten onder’. Misschien ziet iemand laag in een politieke partij de tweet, of een opiniemaker. En dan komt het bij een politicus terecht die het bericht op zijn eigen pagina deelt. Zo’n politicus verleent legitimiteit aan de originele tweet: ineens geldt een willekeurige video als bewijs dat een angst gegrond is.”
Pointer ontdekt persoon achter Radio Genoa
Meerdere onderzoekers hebben eerder geprobeerd te achterhalen wie er achter de knoppen zit bij Radio Genoa, maar zonder succes. Samen met onderzoeksjournalisten van VRT en IRPI lukt het Pointer wel. Een online zoektocht leidt naar een adres in de wijk Quinte al Mare, in het oosten van de Italiaanse kustplaats Genua. Eind april belt KRO-NCRV presentatrice Anna Gimbrère aan bij het adres waar ze de broer van de desbetreffende persoon spreekt. Die brengt Pointer in contact met de man achter het account. Een interviewverzoek wordt afgewezen met voorlopig zijn we niet van plan om over Radio Genoa te praten” en enige dagen later wordt alle betrokkenheid bij het account ontkent.
Bekijk deze uitzending donderdagavond 2 mei om 20:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.