Sobere uitvaartviering
Zijn wens was een sobere uitvaartviering en in die wens werd hij door Paus Franciscus ruimschoots tegemoet gekomen. Een korte, sobere viering. Zijn naam werd slechts een aantal malen genoemd. De homilie van de Paus, waar velen met spanning op hebben gewacht, was opmerkelijk kort en bondig, maar vooral neutraal.
Het St. Pietersplein stond afgeladen vol. Voor Nederland waren Willem Kardinaal Eijk en de ambassadeur bij de Heilige Stoel aanwezig.
De Duitse Paus emeritus Benedictus XVI, in 1927 geboren als Joseph Ratzinger, overleed afgelopen zaterdag, bijna tien jaar nadat hij als eerste Paus in 600 jaar was afgetreden. Hij wordt nu de eerste voormalige Paus in de moderne geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk die zal worden begraven door een zittende Paus.
“Een groot meester in de catechese”
In de drie dagen dat zijn lichaam opgebaard lag in de Sint-Pietersbasiliek, hebben bijna 200.000 mensen hulde aan hem gebracht. Een aantal dat de verwachtingen van Vaticaanse veiligheidsdienst ver heeft overtroffen. Tijdens zijn wekelijkse audiëntie op woensdag prees Paus Franciscus zijn voorganger als “een groot meester in de catechese”.
Benedictus zal begraven worden in het vroegere graf van zijn voorganger Johannes Paulus II. Die kreeg na zijn overlijden in 2005 een rustplaats in de ‘Grotte Vaticane’, onder de vloer van de Sint-Pietersbasiliek. Maar na zijn Zaligverklaring in 2011 werden de resten verplaatst naar de binnenzijde van het gebouw zelf. De kist bevindt zich nu in een zijkapel. De oorspronkelijke begraafplaats van Johannes Paulus II in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek kwam daardoor vrij.
Rogito
Na de plechtigheid op het Sint-Pietersplein wordt het lichaam van Benedictus – gedragen in een cipressenhouten kist – in een zinken kist geplaatst en uiteindelijk in nog een andere van eikenhout. Bij zijn lichaam worden munten en medailles gelegd die werden geslagen tijdens zijn periode als paus, ook een pallium (een onderdeel van de liturgische kledij) die hij droeg en een metalen cilinder met daarin een ‘rogito’, een tekst die zijn Pausschap en leven omschrijft.