WJD 2023: Wij dronken een glas, deden een plas en alles blijft zoals het was

Leestijd: 2 minuten
[su_heading]Maandag 07 augustus 2023 – 10:00 uur – Bron: Redactie Kerk/ARD/KNA – Beeld: Publiek domein[/su_heading]

-Lissabon/Rome- Tijdens zijn verblijf in Lissabon heeft Paus Franciscus meermaals benadrukt dat de Kerk “openstaat voor iedereen”. Op zijn terugvlucht naar Rome op zondagavond herhaalde hij deze uitspraak nogmaals.

Tijdens de persconferentie in het vliegtuig wilde een journaliste van de Paus weten hoe zijn overtuiging van een “open Kerk voor iedereen” te rijmen valt met het feit dat niet iedereen de Sacramenten in de Kerk kan ontvangen, zoals bijvoorbeeld gescheiden stellen die hertrouwd zijn en vele anderen.

De ‘koude douche’ kwam per kerende post: “U stelt mij een vraag vanuit twee verschillende invalshoeken,” zei Franciscus: “De Kerkdeuren staan open voor iedereen, maar dan zijn er wetten die het leven binnen de Kerk reguleren. Iemand die binnen is, is onderworpen aan die wetgeving.” Tenslotte, zei hij, is de Kerk geen ‘bedrijf’ maar wil zij als Kerk iedereen die erbij hoort begeleiden op hun ‘reis van rijping’.”

“Dit betekent niet dat de Kerk gesloten is. Iedereen ontmoet God op zijn eigen weg binnen de Kerk, en de Kerk is moeder en begeleidt iedereen op zijn eigen weg.” De Paus maakt onderscheid tussen de Kerk als moeder en de pastoraal in de Kerk. Deze, zei hij, zijn de manier om “de kudde voorwaarts te leiden”. In de Duitstalige landen zorgde die uitspraak voor discussie. “Het lijkt er op -volgens theologen- dat de Paus de behoudende vleugel in het Vaticaan wil ‘paaien’.” Een woordvoerder van de Duitse Bisschoppenconferentie reageerde teleurgesteld op de voorzichtige bewoordingen van de Paus: “Jammer, maar wij gaan in Duitsland verder op ons eigen uitgestippelde Synodale Pad”

Misbruik

Ten aanzien van misbruik in de Kerk was de Paus kort en bondig. “Sinds de schandalen in de VS bekend werden was er verwarring. Nu weten wij dat je ‘de koe bij de horens moet pakken” en er heerst dan ook, wat de Paus betreft, een zero-tolerance beleid jegens misbruikplegers.

Migranten

Paus Franciscus werd emotioneel toen de omgang met migranten en vluchtelingen ter sprake kwam. “De uitbuiting van migranten is ronduit crimineel. Niet zozeer in Europa, want wij zijn beschaafder, maar in de kampen van Noord-Afrika, het is verschrikkelijk!  De Middellandse Zee is een groot migrantenkerkhof, maar het kan nog erger. Het grootste migrantenkerkhof is Noord-Afrika.”

Ten aanzien van de grote wereldproblemen, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, rees de vraag, waarom de Paus staten in Europa bezoekt die geen rol van betekenis spelen in de ‘grote’ politiek, in plaats van de steden waar de grote beslissingen worden genomen, zoals Berlijn, Londen en Parijs. “Ik bezoek de kleine landen in Europa. De grote landen in West Europa zal ik op een later tijdstip bezoeken. Ik ben begonnen met Albanië, dus de kleine landen.”

Gezondheid

Tot slot verwierp Franciscus speculaties over zijn gezondheid door te zeggen dat hij fit en in orde is en dat het feit dat hij de afgelopen dagen vaak van zijn voorbereide toespraak was afgeweken niets te maken had met oogproblemen, maar met het feit dat hij direct had willen reageren op reacties uit het publiek. “Jonge mensen hebben nu eenmaal niet zoveel geduld,” aldus de Paus.