Pope Simulator stelt de speler in staat, de Katholieke Kerk als grootste religieuze institutie ter wereld te leiden. Het zwaartepunt ligt op het politieke en strategische parket. Zo wordt het virtuele hoofd van de Kerk met verschillende thema’s van de diplomatie van het Vaticaan geconfronteerd, zoals het Midden Oosten of Zuid-Afrika. De speler beschikt bij zijn/haar beslissingen over drie opties: negeren, de Nuntius bellen of zelf op reis gaan naar het betreffende land.
“De Paus heeft geen militaire of economische macht”, zegt de directeur van de productiefirma, Mateusz Zawadzki, desgevraagd; “maar hij heeft andere mogelijkheden, de
wereld te beïnvloeden”.
Hij wijst naar de 1980er jaren, toen het communistische systeem in Polen ineen stortte. Destijds speelde de Katholieke Kerk een doorslaggevende rol. “Ons idee biedt de mogelijkheid om op een vreedzame manier de wereld te veranderen en in de internationale politiek in te grijpen”, aldus Zawadzki. Daarbij behoren buitenlandse reizen en conflictbemiddeling. In een filmpje (zie onder) wordt getoond, hoe de Paus met strijdkrachten om tafel gaat – hoewel het hoofd van de Kerk in werkelijkheid bij conflicten zelden persoonlijk tussenbeide komt. Dat gebeurt normaliter door zijn mensen ter plaatse zoals de Nuntius. De prijs van het spel is voor Nederland en België nog niet vastgesteld, medio mei moet het spel hier verkrijgbaar zijn.