Don Ceder (CU) : Humane opvang
-‘s Gravenhage- Grote paniek gisteren in de LVV-opvanglocaties bij de bewoners, medewerkers en vrijwilligers. De LVV voorzieningen voor opvang van, door COA op straat gezette asielzoekers, zou gaan verdwijnen. Dan een paar uur later de mededeling: Er is niets aan de hand met de bed-bad-brood-regeling voor mensen zonder verblijfsvergunning, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers. De LVV blijft bestaan. Lees verder onder de reclame>
Deze toezegging deed staatssecretaris van der Burg (Asiel) in een korte memo aan de Tweede Kamer. De zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) wordt volgens afspraak in het regeerakkoord zelfs uitgebreid naar een landelijk dekkend netwerk.
Er werd gisteren zware druk uitgeoefend op Van der Burg om zijn eerdere besluit, om er per 2024 geen geld meer in te steken, terug te draaien. Kamerleden van de D66 en ChristenUniefracties lieten direct weten niet van de regeling af te willen.
Onvoorstelbare draai
De memo van de staatssecretaris laat dan ook een onvoorstelbare draai van 180 graden zien. „Het kabinet gaat met de gemeenten in gesprek over het vervolg van de LVV. Inzet is tot bestuurlijke afspraken te komen in lijn met het regeerakkoord, waarbij financiering wordt mogelijk gemaakt vanuit de asielgelden”, schrijft Van der Burg.
Niet alleen de Haagse politiek, maar ook gemeenten waren overvallen door het bericht gistermorgen en reageerden verbaasd en soms woedend, ook omdat zij van niets wisten. In 2019 startten Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Emmen, Rotterdam en Utrecht met een proef voor mensen zonder verblijfsvergunning.
Don Ceder van de ChristenUnie zegt blij te zijn dat de staatssecretaris tot andere inzichten is gekomen en toch gaat zorgen voor een menswaardige opvang. Lees verder onder het Twitterbericht>
Bed, bad en brood staan niet ter discussie. Na een woelige dag gelukkig deze helderheid. Ik hoop dat de staatssecretaris nu snel weer samen mét de gemeenten werk maakt van een humane opvang. pic.twitter.com/lJBaybEo0t
— Don Ceder (@DonCeder) May 9, 2023
Gevoelig
De voorziening ligt al jaren uiterst gevoelig. De proef was een compromis tussen PvdA en VVD, de coalitiepartijen van Rutte-II. Dat kabinet viel bijna over deze kwestie in 2015.
De Groningse wethouder Manouska Molema spreekt van een hele rare ‘move’ van het kabinet: “Dit is ongelooflijk bijzonder. Wij waren juist met de staatssecretaris in gesprek over de landelijke uitrol van de LVV-voorziening, juist vanwege de grote successen”. Ook de Amsterdammer Mpanzu Bamenga, coördinator Amsterdam van de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen, kon niet geloven dat het kabinet geen geld meer zou uittrekken voor het onderdak aan ongedocumenteerden. “Wij hebben een score van 90 procent als het gaat om mensen die wij alsnog aan een status konden helpen, na een aanvankelijke afwijzing. De IND doet helaas te vaak haar werk niet goed”.
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de asielopvang.