Zo stemden de Duitse katholieken en protestanten

Leestijd: 2 minuten

Maandag 24 februari 2025 -12:55 uur – Bron: Redactie Kerk/FW/KNA – Beeld: Gerd Altmann

-Bonn/Berlijn- Volgens de polls op de verkiezingsdag, gisteren, stemden katholieken aanzienlijk vaker op de Uniepartij CDU-CSU bij de federale verkiezingen, protestanten liggen in lijn met het gemiddelde van de totale bevolking. Ook stemden minder katholieken op een linkse partij.

Meer vakbondsgezindheid en minder linkse partijen: katholieken stemden anders dan de doorsnee Duitser bij de Duitse federale verkiezingen. Dat blijkt uit gegevens van het onderzoeksistituut ‘Forschungsgruppe Wahlen’. Onder katholieken behaalde de CDU/CSU 39 procent, maar over het geheel genomen slechts 28,5 procent van de bevolking. Bij de protestanten was het resultaat voor de Unie van 29 procent vrijwel gelijk aan het gemiddelde. Van de kiezers zonder christelijke geloofsovertuiging stemde 22 procent voor de Unie, zo maakte de onderzoeksgroep vanmiddag in Mannheim bekend in reactie op een verzoek van het Katholieke Nieuwsagentschap (K.N.A).

De AfD kreeg 18 procent van de stemmen onder katholieken, 20 procent onder protestanten en 24 procent onder mensen zonder religieuze overtuiging. Van de totale bevolking bedroeg het aandeel van de gedeeltelijk extreemrechtse partij 20,8 procent.

Onder de protestanten deed de sociaal-democratische SPD het met 20 procent beter dan onder de totale bevolking met 16,4 procent. Onder katholieken kreeg de partij van de vorige bondskanselier Scholz slechts 15 procent van de stemmen, terwijl dit onder mensen zonder religieuze binding 14 procent was.

Links uit de gratie

Links, dat met 8,8 procent terugkeerde in de Bondsdag, kreeg minder steun van christelijke kiezers dan van de algemene bevolking: onder katholieken stemde slechts 5 procent op de partij, terwijl dit percentage onder protestanten 7 procent bedroeg. Daarentegen stemde 12 procent van de niet-confessionele kiezers op de Linkspartij.

Bij de Groenen was er geen verschil tussen beide kerkgenootschappen: de partij kreeg in beide gevallen 11 procent van de stemmen, wat dicht bij de verkiezingsuitslag van 11,6 procent ligt. Bij mensen zonder religieuze overtuiging was dat 14 procent. De liberale FDP kreeg respectievelijk 5 procent van de katholieke stemmen en 4 procent van de protestanten.

De coalitie Sahra Wagenknecht (BSW) kreeg 3 procent onder katholieken, 4 procent onder protestanten en 6 procent onder mensen zonder religieuze overtuiging.

Voor de prognose ondervroegen statistici ongeveer 49.500 kiezers in heel Duitsland op de verkiezingszondag, nadat zij hun stem hadden uitgebracht. De respondenten gaven aan of ze katholiek, protestant of helemaal geen christelijke geloofsrichting aanhingen. Tegenwoordig behoort minder dan de helft van de Duitse burgers tot een van de twee grote christelijke kerken. 24 procent van de Duitsers is rooms-katholiek, 22 procent is evangelisch (protestant)