‘Zwarte dinsdag’ in Frankrijk

Leestijd: 3 minuten
Woensdag 06 oktober 2021 05:02 – Bron: Redactie kerk/KTO.KNA- Beeld: PB
  -Parijs- Volgens een gisteren gepresenteerd onderzoek zijn er sinds 1950 naar schatting 216.000 minderjarige slachtoffers van aanranding door Priesters en Religieuzen in de Katholieke kerk in Frankrijk. Nog eens 114.000 werden slachtoffer van leken in kerkelijke dienst.

Volgens een onafhankelijke commissie die de Franse Bisschoppen in november 2018 hebben aangesteld, zijn tussen de 2.900 en 3.200 potentiële daders geïdentificeerd. De commissie komt naar schatting uit op 330.000 slachtoffers. Dat wil niet zeggen dat er nu 330.000 slachtoffers met naam en toenaam bekend zijn, integendeel, het cijfer is een schatting op basis van bekende gevallen verhoogd met een schatting van anonieme gevallen.

Eindrapport

Gisteren presenteerde de voorzitter van de onderzoekscommissie, de voormalige rechter Jean-Marc Sauve, het 2500 pagina’s tellende eindrapport publiekelijk aan de voorzitters van de Bisschoppenconferentie en de Conferentie van Religieuzen, Aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort van Reims en Zuster Veronique Margron.

Extrapolaties

Sauve specificeerde uitdrukkelijk dat de schatting van het aantal slachtoffers geen kwestie is van gebeurtenissen die worden gegarandeerd door bronnen, maar veeleer op extrapolaties op basis van gegevens van seksuologen. Zo wordt bijvoorbeeld de toegang van pedofiele leraren tot minderjarigen na overplaatsing meegewogen. In het verleden werden pedofiele leraren na een veroordeling vrijwel altijd overgeplaatst naar een andere arrondisement. Heden-ten-dage is dat niet meer mogelijk, er volgt altijd ontslag en beroepsverbod.

Tijdens de presentatie van het eindrapport bedankte misbruikslachtoffer Francois Devaux, oprichter van de vereniging La Parole Liberee, de onderzoekscommissie voor haar ‘grote werk’.  Devaux maakt de Bisschoppenconferentie verantwoordelijk met harde bewoordingen. In een directe toespraak zei hij tegen de kerkleiding: “Heren, jullie zijn een schande voor de mensheid. De kerk is verantwoordelijk voor talloze misdaden Jullie zullen betalen voor elk van deze misdaden.”

Systemische doofpotaffaire

Commissievoorzitter Sauve sprak van “systemische doofpotaffaire” door kerkleiders in het verleden. Het kerkelijke principe van gehoorzaamheid en de uitbuiting van charisma jegens gelovigen zou seksuele misdrijven door geestelijken enorm hebben gestimuleerd. Volgens Sauve is het verband tussen de Katholieke seksuele moraal, zoals het taboe op buitenechtelijke seksualiteit, en de voor de hand liggende seksuele misdrijven in het geheim onaanvaardbaar. Met het eindrapport presenteerde het ook een catalogus met aanbevelingen om misbruik te voorkomen, waaronder betere controlemechanismen en absolute transparantie bij het omgaan met beschuldigingen.

De voorzitter van de Bisschoppenconferentie de Moulins-Beaufort noemde het rapport “hard en streng”, de woorden van misbruikslachtoffer Devaux “brutaal en waar”. Namens de Bisschoppen verontschuldigde hij zich nogmaals bij de aanwezige slachtoffers en bij de duizenden die misschien nooit meer hun stilzwijgen verbreken. Het rapport is een bevestiging dat men het werk niet mag opgeven. “De Commissie heeft een formidabele klus geklaard”. De Moulins-Beaufort beloofde opnieuw verdere preventieve maatregelen. Tijdens hun plenaire vergadering in Lourdes eind maart keurden de Franse Bisschoppen een catalogus goed van elf maatregelen tegen seksueel misbruik.

Paus

Paus Franciscus reageerde “met pijn en spijt” op de resultaten van het rapport. “Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de slachtoffers”, aldus de Paus. Franciscus is dankbaar dat zij de moed hebben gehad om aangifte te doen. De paus wil bidden opdat de kerk in Frankrijk een weg naar redding zal vinden “zich bewust van deze verschrikkelijke realiteit”.

De presentatie van het eindverslag in aanwezigheid van de Pauselijke Nuntius in Frankrijk, Aartsbisschop Celestino Migliore, werd live uitgezonden door de Franse Katholieke omroep KTO. Eind 2018 is de Onafhankelijke Onderzoekscommissie Seksueel Misbruik in de Kerk (Ciase) opgericht. De commissie bestaat uit juristen, artsen, historici en theologen.

Vrijwilligerswerk

Volgens het hoofd van de commissie zijn de resultaten gebaseerd op gegevens uit archieven van de kerk, de rechterlijke macht, het parket en de media, maar ook op de getuigenissen die de commissie heeft ontvangen, ten dele anoniem. De Ciase heeft enkele duizenden brieven ontvangen en honderden interviews afgenomen met vermeende slachtoffers. Naar eigen zeggen hebben de commissieleden sinds 2018 zo’n 26.000 uur vrijwilligerswerk gedaan.