Zwitsers geven groen licht voor homohuwelijk, San Marino voor abortus

Leestijd: 2 minuten
[su_heading size=”11″ margin=”30″]Maandag 27 september 2021 04:43 – Bron: Redactie buitenland/SRG/Reuters – Beeld: PB[/su_heading]
  -Bern- De Zwitserse kiezers hebben in overgrote meerderheid voor invoering van het homohuwelijk gestemd. Uit een exitpoll van publieke omroep SRG blijkt dat het ja-kamp met 64 procent van de stemmen een klinkende overwinning heeft behaald.

In Zwitserland kunnen homo’s en lesbiennes al een geregistreerd partnerschap sluiten, maar zij krijgen daarmee niet dezelfde rechten als heteroparen. Vorig jaar december keurde het parlement een wet goed die het huwelijk ook openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht.

“Wij zijn gelukkig en opgelucht”, zegt Antonia Hauswirth van het nationaal comité Marriage for all. Amnesty International spreekt over een ‘mijlpaal voor gelijkheid’. Tegenstanders van het homohuwelijk, waaronder Monika Rüeger van de rechtse partij SVP, reageerden teleurgesteld. “Dit gaat over het welzijn van kinderen. Kinderen en vaders zijn de verliezers in dit verhaal.”  Uit de cijfers blijkt ook dat voornamelijk jonge mensen de wetswijziging toejuichen.

Tot dusver was er voor homokoppels alleen een vorm van geregistreerd partnerschap mogelijk. Dat geeft hen echter niet dezelfde rechten als gehuwden. Zo is de vereenvoudigde naturalisatie en gezamenlijke adoptie van een kind niet mogelijk. Ook hebben zij geen toegang tot reproductieve geneeskunde.

Voorstanders van het referendum noemen de wetswijziging ongrondwettelijk. Zij willen het huwelijk beschermen als een verbinding tussen man en vrouw, omdat volgens hen enkel uit die verbinding op ‘natuurlijke’ wijze kinderen kunnen ontstaan. Spermadonaties aan lesbische koppels zouden tot vaderloosheid en identiteitsproblemen leiden bij hun kinderen. De nieuwe wet zou als dusdanig het belang van die kinderen uit het oog verliezen, is de stelling.

San Marino zegt ja tegen abortus

In San Marino, een republiek met 33.000 inwoners, geheel omringd door Italië, heeft in een referendum een overgrote meerderheid van de bevolking gestemd voor het recht op abortus. Tot nu toe was abortus in de kleine republiek onwettig en vrouwen konden drie jaar celstraf krijgen.

In het referendum stemde 76 procent voor legalisering van abortus, waardoor de kleine, overwegend Katholieke, republiek een wet uit 1865 moet herzien. Abortus wordt legaal tot 12 weken in de zwangerschap,of later als de vrouw in gevaar is,of de foetus aan een ernstige afwijking lijdt.

Als het parlement de uitslag van het referendum over abortus doorvoert, wordt de republiek San Marino een van de laatste Europese landen die zwangerschapsafbreking legaliseert.

Fel tegenstander

De Rooms-Katholieke Kerk, die een belangrijke rol speelt in het land, was en is fel tegenstander van het referendum en riep kiezers op het verbod in stand te houden. Vrouwen in San Marino die abortus wilden plegen, gaan vanwege het verbod in hun land meestal naar buurland Italië, waar abortus sinds 1978 is toegestaan.